راهنمای خرید صفحه نمایش های مافوق اچ دی

وضوح تصویر افسانه ای

در سال های گذشته اگر از بازیخورها می پرسیدید رزولوشن لازم برای اجرای بازی های رایانه ای در یک رایانه دسکتاپ PC رویایی چقدر باید باشد، می شنیدید رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل فول HD یا همان ۱۰۸۰P بهترین انتخاب است. اما از نیمه های سال ۲۰۱۳ رزولوشن افسانه ای ۴K یا مافوق اچ دی (Ultra HD یا UHD) که چهار برابر وضوح تصویر ۱۰۸۰P را ارائه می کند، پا به میدان گذاشت و تمام معادلات بازیخور ها را به هم ریخت.

با این حال صفحه نمایش ها و تلویزیون های ۴K به حدی گران بود که برای خرید ارزان ترین آنها باید بیش از ده میلیون تومان هزینه می کردید. اما این فناوری به تدریج ارزان تر شد و امروزه در دسترس عموم کاربران قرار گرفته است. حالا صفحه نمایش های ۴Kحتی به پیکربندی لپ تاپ ها نیز راه یافته است. این روزها همه بازی های مدرن جدید این رزولوشن تصویر را پشتیبانی می کنند و این استاندارد تصویر به صورت یک گزینه ارتقا برای بازیخورها مطرح است. ما در این مطلب می خواهیم نشان دهیم چگونه می توانید رایانه دسکتاپ خود را برای ارتقا به ۴K آماده کنید و چه چیزهایی نیاز دارید تا بتوانید بنچ مارک های بازیخوری را تجربه کنید. توجه داشته باشید این تجربه همان قدر که شیرین است، می تواند از نظر اقتصادی برای شما گران هم تمام شود.

۴K چیست؟

خیلی ساده بگوییم، ۴K استاندارد ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل را به صورت افقی و عمودی دو برابر کرده و به رزولوشن ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ می رساند که مقدار آن چهار برابر پیکسل های رزولوشن فول اچ دی است. البته شما پیش تر از این هم می توانستید، با اسکن صفحه مقیاسی افزایشی در یک جهت، یعنی فقط به صورت عمودی روبه پایین (مانند اسکن روبه پیشرفت که برخی DVD پلیرها انجام می دهند و رزولوشن فیلم معمولی را به حد فیلم های دارای فرمت بلوری می رسانند) به چنین رزولوشنی دست یابید، اما این ۴K واقعی نیست.

کاری که فناوری اسکن تصویر می کند، این است که فقط یک مجموعه مجازی ۳۸۴۰ پیکسلی را ارائه می کند. فناوری ۴K در اصل در صنعت فیلمسازی استفاده می شود. وقتی شما درباره فیلم های ۴K می شنوید، این فیلم ها عموما در رزولوشن ۴۰۹۶ در ۲۱۶۰ با یک نرخ قاب تصویر (aspect ratio) در حد ۱۷:۹ گرفته می شوند. از بعد رایانه، ما با رزولوشن فیلمسازهای تلویزیونی سر و کار داریم. رزولوشن ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ که فیلم های تلویزیونی با آن گرفته می شود، همان نرخ قاب تصویر ۱۶:۹ فول اچ دی را دارد. غیر از این که این نوع ۴K به صورت افقی چیزی حدود ۴۰۰۰ پیکسل کم دارد، تلویزیون ها و صفحه نمایش های ۴K را بیشتر به شکل فشرده به کار می برند تا به صورت مافوق اچ دی واقعی. اما چاره ای نیست، بالاخره هر فناوری محدودیت هایی هم دارد. از دیدگاه افقی، ۴K واقعی ایستگاه بعدی در مسیر پیشرفت فناوری خواهد بود.

اگر کمی به عقب برگردیم، در گذشته تنوع صفحه نمایش های ما براساس رزولوشن هایی در حد ۶۴۰ در ۴۸۰، سپس ۸۰۰ در ۶۰۰ و پس از آن ۱۰۲۴ در ۷۶۸ و دست آخر ۱۰۲۸ در ۱۰۲۴ پیکسل بودند. به تدریج با قدرتمند شدن کارت های گرافیک رزولوشن صفحه نمایش ها نیز افزایش یافت و به جایگاهی که امروزه هست، رسید که برای بیشتر بازیخورها همان رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ یا ۱۰۸۰P است.

کاربرها در سراسر جهان به دلیل ارزان بودن صفحه نمایش ها و تلویزیون های ۱۰۸۰P بیشتر تمایل به استفاده از رزولوشن تصویری فول اچ دی نشان می دهند؛ زیرا دیگر نیاز ندارند یک گرافیک گرانقیمت بالای ۵/۱ میلیون تومانی هم بخرند. البته این تصور بسیار غلطی است که فکر کنیم در یک جامعه همه دنبال جنس های ارزان قیمت و زندگی با شیوه اقتصادی هستند. اگر این طور است پس این همه رایانه های یکپارچه (All in one) با صفحه نمایش های ۲۷ اینچی را که از پنج تا ۱۵ میلیون تومان قیمت دارند یا صفحه نمایش های ۲۷ و ۲۹ اینچی چند میلیونی را در فروشگاه ها و بازارهای قطعات رایانه چه کسی می خرد؟ امروزه بسیاری از کاربران علاقه مند و بازیخورها در کشور ما نیز به فکر خرید بهترین ها و استفاده از تمام فناوری های روز دنیا هستند.

همه چیز درباره پیکسل

به خاطر پیشرفت دائم سخت افزارها، ما هر روز به دنبال دیسک های سخت پرظرفیت و صفحه نمایش های بزرگ تر هستیم. هر چه مقیاس رزولوشن بیشتر می شود، مقدار جزئیاتی که باید روی صفحه رندر شود نیز افزایش می یابد. معیار سنجش رسمی برای این مشخصات واحد پیکسل بر اینچ یا ppi است. این مقدار نشان می دهد شما چقدر می توانید جزئیات را روی صفحه نمایش دهید. همچنین کوچ کردن از صفحه نمایش ۲۴ اینچی ۱۰۸۰P به صفحه نمایش ۳۰ اینچی ۱۶۶P تجربه جالبی است، تجربه بازی با یک صفحه نمایش ۳۲ اینچی ۴K می تواند واقعا شگفت انگیز باشد. بازی ها روی صفحه نمایش ۴K عالی به نظر می آیند و برای همین است که رویکرد هر دو تولیدکننده کارت های گرافیک اینتل و AMD به سمت ۴K است.

صفحه نمایش های ۴K حتی به پیکربندی لپ تاپ ها نیز راه یافته است. این روزها همه بازی های مدرن جدید این رزولوشن تصویر را پشتیبانی می کنند و این استاندارد تصویر به صورت یک گزینه ارتقا برای بازیخورها مطرح است

شما به انبوهی از تنظیمات نیاز دارید تا بتوانید از پس این مقادیر عظیم پیکسل برآیید. چون ۴K مبحث تازه ای است، سخت افزارهایی که آن را ارائه می کنند نیز از مشخصات خاصی برخوردارند. حتی یک گرافیک انویدیا جی فورس GTX تایتان با بافر فریم شش گیگابایتی یا یک گرافیک رادئون R۹ ۲۹۰X با بافر چهار گیگابایتی بسختی می تواند به نرخ تصویر ۳۰ فریم بر ثانیه در تنظیمات ۴K حداکثری دست یابد. اما با این حال خیلی ها بودجه چند میلیونی صرف خرید یک صفحه می کنند، اما از گرافیک غافل بوده و از تنظیمات پایین گرافیکی برای نمایش بازی های ۴K روی صفحه نمایشی با همین رزولوشن عظیم استفاده می کنند که فایده ای ندارد.

پس اگر می خواهید از صفحه نمایش و بازی های ۴K خود حداکثر استفاده را ببرید، باید به فکر یک کارت گرافیک قدرتمند باشید و اگر می خواهید از فریم ریت (نرخ قاب تصویر) ۳۰ یا ۶۰ فریم بر ثانیه بهره مند شوید، حتما باید به فکر تهیه حتی بیش از یک کارت گرافیک قدرتمند و استفاده از پیکربندی چند گرافیک کراس فایر برای گرافیک های AMD و پیکربندی اس.ال.آی برای کارت های انویدیا باشید.

آیا رتینا همان ۴K است؟

یک صفحه نمایش ۴K غلظت تصویری برابر با ۱۸۵ پیکسل بر اینچ (ppi) دارد که دو برابر صفحه نمایش های فول اچ دی است. اما غلظت تصویری در مورد صفحه نمایش های رتینای نوت بوک ها ۲۰۰ پیکسل بر ثانیه است و همین مقدار برای گوشی های موبایل تا ۳۰۰ پیکسل بر ثانیه می رسد. اپل ادعا می کند که صفحه نمایش های رتینا به اندازه کافی غلظت پیکسلی دارند تا بتوانند تصاویر دارای رزولوشن ۴K را نمایش دهند.

برای ۴K به چه مشخصات صفحه نمایشی نیاز داریم؟

شما می توانید صفحه نمایش خود را از بین انواع ۲۴ تا ۳۰ اینچی چه پنل TN و چه نوع پنل IPS انتخاب کنید. پنل های IPS در نرخ تازه سازی تصویر نسبت به انواع IPS سرعت بالاتری دارند. شما باید صفحه نمایشی را انتخاب کنید که نرخ تازه سازی بالایی داشته، مقدار غلظت تصویری آن زیاد بوده و از رزولوشن مناسب ۴K برخوردار باشد. امروزه حتی باید صفحه نمایش مناسب ۴K از فناوری های جدیدی مانند G Sync انویدیا نیز بهره مند باشد. بنابراین در مرحله اول فقط اندازه صفحه نمایش را به عنوان امتیاز آن در نظر نگیرید و مشخصات یادشده بالا را نیز در انتخاب صفحه نمایش مافوق اچ دی موردنظر قرار دهید.

جواد ودودزاده

لینک منبع : لینک به مطلب