پس از ۳۶ سال عدم دیدار میان عالی ترین مقامات اجرایی ایران و بریتانیا، پیش از ظهر چهارشنبه ۲۴ سپتامبر به وقت محلی دکتر حسن روحانی با حضور در دفتر بریتانیا در مقر سازمان ملل متحد به دیدار دیوید کامرون رفت.

دیدار تاریخی در پرونده ایران و انگلیس

پس از ۳۶ سال عدم دیدار میان عالی ترین مقامات اجرایی ایران و بریتانیا، پیش از ظهر چهارشنبه ۲۴ سپتامبر به وقت محلی دکتر حسن روحانی با حضور در دفتر بریتانیا در مقر سازمان ملل متحد به دیدار دیوید کامرون رفت. از آنجا که نخست وزیر انگلیس پس از دیدار با روحانی برنامه گفت وگو و دیدار با رئیس جمهوری آمریکا را دارد، این دیدار تاریخی حائز اهمیت مضاعف بوده و می تواند در نزدیکی دیدگاه های قطب های حاضر در پرونده هسته ای نقش جدی ایفا کند. هر چه هست طلسم ۳۶ ساله شکسته شد و از آنجا که بریتانیا نقش محوری در اردوگاه ۱+۵ دارد و همواره روابط راهبردی با طرف آمریکایی به عنوان مهم ترین قطب پرونده هسته ای داشته، می تواند به عنوان رابط نقش محوری در نزدیکی دیدگاه های طرفین بازی کند. حال این دیدار تاریخی بی گمان بخشی از این معادله پیچیده را تکمیل می کند و باید دید طی چند روز آینده دیوید کامرون و کشور متبوع اش چه مواضع تازه و شاید متفاوتی را در پرونده هسته ای به منصه ظهور خواهند رساند.

استفاده ابزاری از تروریسم نتیجه عکس خواهد داد

دکتر روحانی رئیس جمهور کشورمان با دیوید کامرون، نخست وزیر انگلستان دیدار کرد. این دیدار نخستین دیدار میان عالیرتبه ترین مقام های اجرایی دو کشور پس از انقلاب است. رئیس جمهوری در این دیدار گفت: دولت ایران در پی تعامل سازنده با جهان بر مبنای احترام و منافع مشترک است و نسبت به انگلستان هم علاقه مند به ایجاد رابطه خوب و توسعه مناسبات هستیم. دکتر روحانی با بیان اینکه تجار ایران و انگلستان از دیرباز روابط اقتصادی خوبی داشته اند، بر تسهیل رفت و آمد شهروندان دو کشور تاکید کرد و خواستار ارتقای روابط علمی و فرهنگی میان دو کشور شد. رئیس جمهوری با اشاره به مذاکرات مفصل ایران و ۱+۵ درباره موضوع هسته ای گفت: ما در ایران اراده جدی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات به شکل جامع داریم و در پی فعالیت های صلح آمیز هسته ای در چارچوب NPT هستیم. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه ایران همواره همکاری شفافی با آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته است، تصریح کرد: گزارش های بازرسان آژانس نشان می دهد که فعالیت های ایران هیچگاه انحراف نداشته است. دکتر روحانی گفت: امیدواریم با اراده کشورهای مذاکره کننده دستیابی به توافق جامع محقق شود زیرا هیچ راهی برای حل و فصل مساله جز تفاهم وجود ندارد. راه تحریم نه تنها ثمری نداشت بلکه به ضرر همه طرفین بود. پایان تحریم و آغاز توافق می تواند به روابط گسترده و پایدار میان طرفین کمک کند. رئیس شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه باید از تجربه گذشته برای ساختن آینده استفاده کرد، گفت: همه اعضای NPT باید دارای حقوق مساوی باشند و تبعیض از نظر ما قابل قبول نیست. قرارداد پایدار در سایه احترام به حقوق ملت ها به دست خواهد آمد و تحقیر یک ملت، موفقیت ایجاد نخواهد کرد. رئیس جمهوری ادامه داد: اگر ۱+۵ انعطاف لازم را داشته باشد در مدت معقول، توافق در دسترس ماست. از فواید آن بنای اعتماد است که می تواند مبنای توسعه همکاری ها در سایر حوزه ها باشد. رئیس شورای عالی امنیت ملی، همچنین فتوای رهبر معظم انقلاب را بزرگ ترین تضمین برای عدم انحراف فعالیت های صلح آمیز هسته ای دانست. دکتر روحانی با اشاره به تحولات منطقه، بی ثباتی و نا امنی را ناشی از توحش این گروه های تروریستی دانست و با اشاره به ضرورت خشکاندن ریشه های فعالیت تروریست ها گفت: باید بپذیریم که فعالیت تروریست ها به نفع کسی نیست و تروریسم ابزار مناسبی برای رسیدن به منافع نیست و اگر کسی در این جهت حرکت کند خودش نیز در امان نخواهد بود. رئیس جمهوری اظهار داشت: برای مبارزه با تروریسم نیازمند همکاری و همفکری هستیم. باید تروریست ها تعقیب و فعالیت هایشان رصد شود و با کشورهایی که به آنها کمک های مالی و تسلیحاتی می کنند برخورد صورت گیرد. دیوید کامرون نیز در این دیدار با اشاره به اختلاف نظرهای ایران و انگلستان در سال های اخیر، فرصت برای بازسازی روابط دو جانبه ایران و غرب را مهم دانست و گفت: ظرفیت های زیادی در حوزه اقتصاد و موضوعات علمی برای همکاری و گفت وگو میان دو کشور وجود دارد. نخست وزیر انگلستان با بیان اینکه ایران همانند همه کشورها حق برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای را دارد، اراده جدی ایران برای دستیابی به توافق جامع هسته ای را مثبت خواند و دیدگاه های کشورش درباره برخی موارد فی مابین و منطقه ای را بیان کرد. وی در بخش دیگر سخنانش از کمک ایران به استقرار دولت جدید عراق قدردانی کرد.

لینک منبع : لینک به مطلب